menu sluiten

blog.

Trying to beat the big boss: Google

Google is ongetwijfeld top of the league als het aankomt op traditional search via zoekmachines. Vandaag de dag is search echter veel meer dan zoekmachines. Ontdek hoe ook Google uit niet traditionele hoek competitie ervaart.

De kern van de zaak

Wat SEO betreft, heeft Google een dominante, leidinggevende rol. Zo veel is zeker. Je website enkel optimaliseren voor Google zou dus meer dan voldoende moeten zijn. Toch? Niet helemaal.

Internetgebruikers zijn telkens op zoek naar een zo snel en zo makkelijk mogelijke manier om tot informatie te komen. Vandaag zijn er echter heel wat meer manieren om die informatie te bekomen dan enkel Google.

Enkele voorbeelden.

Amazon en product search

Vraag aan een willekeurig persoon wie hij/zij de grootste concurrenten van Google acht en de kans is groot dat die Bing of Yahoo vermeldt. Geen slecht antwoord daar zij werkzaam zijn in dezelfde sector en ook grosso modo dezelfde diensten aanbieden.

Daarbij worden echter enkele giganten over het hoofd gezien. Mensen die namelijk specifiek op zoek gaan naar een product zullen vaak geneigd zijn Google over te slaan en hun zoektocht te starten op websites als Amazon.

Hoewel Amazon in se dus sterk verschilt van Google worden zij toch aanzien als één van hun grootste concurrenten. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze hier, om maar even te overdrijven, het onderspit delven.

Maar dat is niet alles.

Apple de constante innovator

Hoewel Apple op vlak van search geen echte concurrent is voor Google zijn ze toch een kracht waar je beter rekening mee houdt. Hun onvermoeibare lust om te innoveren is bewonderenswaardig te noemen. En geeft hen vooral een onmiskenbare invloed.

Daarnaast zal Apple waar het kan ook stokken in de wielen steken bij de zoekmachinegigant. Zo maakten ze het dit jaar mogelijk om ad block software op hun iPhone toestellen te installeren. Dit raakt rechtstreeks in het business plan van Google daar hun inkomsten voor een aanzienlijk deel afhankelijk zijn van advertenties.

En wat die adverteerders betreft, ze hebben ook mogelijkheden buiten Google.

Facebook

Facebook is op vlak van advertenties de grootste concurrent en haalt Google pijlsnel in.

Hun kolossale user base maakt het voor adverteerders meer dan aantrekkelijk om Facebook als marketing medium te gebruiken. Op de koop toe is er een immense hoeveelheid informatie beschikbaar over die user base. Hou ze nu nog tegen.

Daarnaast is het ook zo dat steeds meer mensen op webpagina’s terecht komen via Facebook. Elke dag passeert een lawine aan informatie voorbij op een gemiddelde Facebook wall. Het is gewoon een feit dat men sneller in aanraking komt met “voorpaginanieuws” en virale content via het sociale netwerk.

Denk eens verder dan de Big Boss

Hoewel optimaliseren voor Google dus nog steeds één van je prioriteiten zou moeten zijn, is het niet slecht even verder te kijken. Hou rekening met andere grote spelers als Amazon en verlies de kracht van Apple niet uit het oog.

Facebook biedt je de mogelijkheid om snel, heel veel mensen te bereiken en daarbij ook nog eens de juiste mensen. Is je marketing strategie daarop afgesteld?

Ook online Apps zijn een kracht om rekening mee te houden. Hoewel niet elk bedrijf er baat bij heeft zelf een applicatie te maken, kan je toch de mogelijkheden bekijken bij Apps van derden.

Hulp nodig bij je online marketing uitdagingen?
Let’s TALK!

Share us: