menu sluiten

blog.

De evolutie van de SEO specialist

De wereld van SEO is steeds onderhevig aan veranderingen. Mede door de invloed van Google, staat de SEO wereld geen minuut stil. Deze evolutie is echter niet enkel merkbaar op technologisch vlak. Ook de taken van de SEO specialist evolueren mee. Op zo’n manier zelfs dat sommigen beginnen twijfelen aan de juistheid van de term.

De SEO specialist van enkele jaren terug

Enkele jaren terug stond de rol van de SEO specialist ongeveer vast. Zijn voornaamste taken bestonden erin bestaande elementen van pagina’s te optimaliseren. Zo werden de titel, tussentitel en meta-beschrijving aangepast om goed te kunnen scoren en werd aan link building gedaan. Verder werden vele technische kwesties onder handen genomen, daar de technische sterkte van een website de o zo belangrijke fundering is. Vandaag de dag behoren deze zaken nog steeds tot het takenpakket van een SEO specialist, maar ook nog zo veel meer.

De SEO specialist vandaag

SEO draait momenteel vooral rond content optimalisatie. De voornaamste taak van de SEO specialist zal dus het analyseren en herwerken van de content zijn. De geoptimaliseerde content moet dan op een doeltreffende manier verdeeld worden over de verschillende pagina’s. De bedoeling is om uiteindelijk kwalitatieve, doelgerichte content te creëren die rekening houdt met elk stadium van de buyer journey.

Vanwaar deze evolutie?

Vroeger was het dus het geval dat veel tijd werd gespendeerd aan technische kwesties die de website zouden verhinderen goed te scoren. Deze issues waren namelijk vaak de grootste reden van een slecht scorende website. Hoewel hier vandaag nog steeds aandacht aan wordt besteed, is dit in vergelijking met vroeger een stuk minder. Hoe komt dit nu?

Hiervoor zijn enkele redenen. Eerst en vooral is het zo dat de technologie van bijvoorbeeld Google zelf een heel stuk verbeterd is. Het kost hen minder moeite om content van een website te bereiken en te analyseren voor hun ranking. Daarbij komt ook dat andere technologieën ook niet zijn achtergebleven. Veel content management systemen hebben built-in software die het de gebruiker een stuk makkelijker maken. Ook technische problemen kunnen makkelijker gedetecteerd en opgelost worden. Ook door mensen die als leek worden beschouwd.

Als tweede kan de taak van de web developer naar voren worden geschoven. Vroeger had deze weinig of geen verstand van SEO gerelateerde zaken. Vandaag de dag is dit echter anders. Basiskennis van SEO is zelfs vaak een vereiste voor webdesigners of –developers. Zelfs de technische kant van het SEO gebeuren behoort in vele gevallen tot de kennis en vaardigheden van deze personen.

De nieuwe rol van de SEO specialist

Net door deze evoluties op verschillende vlakken zag de SEO specialist zich genoodzaakt te diversifiëren. Velen hebben zich ondertussen gespecialiseerd in onder andere content marketing, social media marketing, conversie-optimalisatie, user experience en zo veel meer.

SEO vandaag de dag is dus niet meer zo eenzijdig en concreet als vroeger. Succes binnen de SEO staat of valt dus met een goede kennis van de verschillende online marketing kanalen, alsook van hoe deze met elkaar in verband staan om zo de visibiliteit en gebruikerservaring te optimaliseren.

Zoekt u iemand die hiertoe in staat is?
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte!

Share us: