menu sluiten

blog.

De schaduwzijde van SEO

De SEO industrie zet zijn beste been voor om de twijfelachtige reputatie die het vroeger had achter zich te laten. Er zijn de voorbije jaren gigantische stappen gezet in de juiste richting, maar toch zijn er nog steeds bedrijven die halsstarrig vasthouden aan hun vertrouwde praktijken en zo de industrie in een slecht daglicht plaatsen.

Een eerlijke fout kun je niemand kwalijk nemen, maar opzettelijk niet up to date blijven met de evoluties binnen de SEO en handelen op een manier die op z’n zachtst gezegd niet koosjer is, schaadt het imago van SEO in het nadeel van diegenen die wel moeite doen.

Content spammen

Iedereen die ietwat vertrouwd is met het concept SEO krijgt koude rillingen bij het zien van pagina’s waar het keyword zo prominent aanwezig is dat de andere woorden er bijna letterlijk bij verbleken. Zelfs titels bevatten soms meerdere malen hetzelfde woord of elke stad en gemeente binnen een omtrek van 15km van het bedrijf.

Verborgen tekst wordt ook nog meer gebruikt dan u zou verwachten. Teksten blijken amper leesbaar of zelfs werkelijk verborgen voor de bezoeker. Daarnaast wordt content ook vaak gekopieerd en gebruikt op verschillende pagina’s met slechts minieme aanpassingen. Het probleem is dat er ook voorbeelden te vinden zijn van websites met dit soort content die in het laatste jaar zijn gelanceerd en het op de koop nog toe goed doen in Google. De hardwerkende spelers vangen weer bot. Gelukkig zijn er ook voorbeelden te vinden van bedrijven die hun straf onder ogen moesten zien.

Bespottelijke contracten

Welwillende, vredelievende mensen hebben soms een proces aan hun been omdat ze de clausules, opgenomen in hun contract met hun SEO provider, niet nakomen. Contracten zijn bindend, denkt u ongetwijfeld, en wie zijn wij u daarin tegen te spreken. Hier gaat het echter net iets verder. In veel contracten staat namelijk vermeld dat de provider eigenaar is van alles. Met alles bedoelen we niet enkel content en design maar ook vaak de domeinnaam. Wil een bedrijf dan op eigen houtje verder kan het z’n eigen domeinnaam niet gebruiken.

Sommige SEO bedrijven gaan zelfs nog een stap verder. Door zelf een CMS te ontwikkelen die geen mogelijkheid biedt om content te exporteren en geen database access heeft. Bedrijven die met hen in zee gingen zien dus geen uitweg meer. Het is dus zeer belangrijk voor bedrijfseigenaars op dit vlak zo weinig mogelijk controle uit handen te geven en vooral ook de kleine letters grondig door te nemen. The Website Company is er steevast van overtuigd dat de klant eigenaar hoort te zijn van de website en alles wat er bij komt kijken.

Informatie achterhouden

SEO bedrijven kunnen ook opzettelijk cruciale informatie achterwege houden voor hun klant. Dit is een uiterst slinkse manier om klanten aan zich te binden. Informatie die ze vaak achterhouden van hun klanten zijn bijvoorbeeld login-gegevens, belangrijke campagne details of zelfs gewoon volledige accounts. Het gebeurt vaak dat dergelijke praktijken door de boosdoener in kwestie worden omschreven als gepatenteerd, maar dat neemt het twijfelachtige karakter ervan niet weg. Integendeel.

Content hergebruiken

Content is iets waar zorgvuldig moet mee worden omgesprongen. Veel kleine bedrijven doen hun uiterste best goede content te creëren om zo op een eerlijke manier aan SEO te doen. Ze wikken en wegen elk woord zorgvuldig en staan stil bij zo goed als elke zin die ze neerpennen. Niet iedereen steekt echter dergelijk veel moeite in het proces. De black-hat SEO bedrijven hergebruiken vaak content voor verschillende van hun klanten. Soms gaat het zo ver dat nagenoeg precies dezelfde content wordt gebruikt voor honderden of zelfs duizenden websites. Wij begrijpen ook wel dat het niet evident is telkens over dezelfde onderwerpen te schrijven en origineel te blijven, maar dit getuigt toch van weinig doorzettingsvermogen of moeite.

Reviews

Een goede review krijgen is altijd leuk en het is dus zeker niet verkeerd deze op je website of je sociale media weer te geven. Het is echter een andere zaak als blijkt dat de reviews ongegrond zijn. Er zijn tal van voorbeelden te vinden waar bedrijven misbruik maken van account logins die hen in vertrouwen werden gegeven om reviews te schrijven over zichzelf of voor hun klanten. Goede reviews kunnen je een voordeel geven op vlak van SEO daar het de reputatie van je bedrijf zeer goed doet. Jammer dat hier misbruik van gemaakt wordt.

Do the right thing!

Tot zover is duidelijk dat de SEO industrie nog heel wat schaduwzijden kent. Voorgaande zal het niet bevestigen, maar het is wel nog steeds het geval dat we de goede richting uitgaan. Heel wat bedrijven houden zich aan de (soms ongeschreven) regels en doen oprecht hun uiterste best om degelijke websites te maken die op een eerlijke manier goed scoren in Google. Laat je dus niet vangen en neem een partner onder de arm die oprecht zijn best doet om een eerlijk verschil te maken binnen de SEO.

Wil je in zee met een betrouwbare SEO partner?
Aarzel niet ons te contacteren voor een gesprek.

Share us: