In de huidige maatschappij is een website voor je eigen zaak bijna onontbeerlijk. Mensen hebben vandaag de dag automatisch de reflex om Google te raadplegen als ze een product of dienst nodig hebben, en ze zijn veelal niet geneigd om naar de tweede resultatenpagina te gaan. Door sterke SEO kom je op de eerste Google-pagina terecht. Een van de SEO-factoren van je website is je domeinnaam. Maar hoe kies je een domeinnaam?
Waarmee moet je rekening houden?
Een goede domeinnaam moet afgestemd zijn op het doelpubliek, nog beschikbaar zijn en duidelijk zijn.
- Doelpubliek: Waar bevindt je doelpubliek zich en welke taal spreekt jouw ideale klant? Als je zaakvoerder bent van een Belgisch bedrijf dat vooral zaken doet in Groot-Brittannië is een Vlaams aandoende domeinnaam minder vanzelfsprekend. Je doelpubliek zal het moeilijk hebben om, enkel op basis van de domeinnaam, te weten wat je doet.
- Beschikbaarheid: Heeft al iemand anders de domeinnaam (+ extensie) gekozen? Dan kan je die niet zomaar claimen. Er zijn twee opties. Ofwel kies je een andere domeinnaam, ofwel probeer je de domeinnaam over te kopen. Op combell.com (onze vaste hostingpartner) kan je checken of een domeinnaam nog beschikbaar is.
- Duidelijkheid: Vertelt de domeinnaam wat je doet? Ook al heet de zaak van bijvoorbeeld meubelmaker Henk Janssens effectief bvba Henk Janssens, wie hem niet kent weet aan de hand van domeinnaam henkjanssens.be niet wat hij doet. Een naam zoals meubelmakerjanssens.be is een beter idee.
Domeinextensie
Nadat je het second level domain van je domeinnaam hebt vastgelegd, moet je de domeinextensie kiezen. Ook hiervoor zijn er verschillende strategieën, afhankelijk van budget en doelpubliek. Kies je .com of .be?
Domein per land
Een eerste mogelijkheid is een landspecifieke domeinextensie zoals .be, .nl of .de. Het voordeel hiervan is dat het uitstekend is voor SEO-doeleinden. Het is gewoonweg de beste manier om aan Google te tonen op welke markt je mikt. Anderzijds zou een domeinnaam met landextensie ook meer vertrouwen opwekken dan een met een generische extensie.
Een mogelijk nadeel is wel dat het een mogelijk duur en lang project wordt. Er is namelijk unieke content nodig per land, wat tijd en geld kost. Daarnaast moeten alle versies beschikbaar zijn. Stel dat jouwdomein.be beschikbaar is maar jouwdomein.nl niet, heb je een probleem. Een mogelijke oplossing daarvoor is werken met subdomeinen bij je hoofddomein, bijvoorbeeld be.jouwdomein.com en nl.jouwdomein.com.
Generische extensie met mappen
Een tweede mogelijkheid is werken met generische domeinextensies zoals .com, .net of .biz of nog iets helemaal anders. Om de verschillende versies aan te geven werk je met subdirectories of mappen. Er zijn twee opties: een versie per taal of per land. Zo kan .com/nl zowel voor de Nederlandstalige versie staan als de versie specifiek voor Nederland. Als je kiest voor een versie per land, hou er dan rekening mee dat sommige landen meertalig zijn. Voor België heb je dan idealiter .com/be-nl en .com/be-fr.
Een leuk SEO-voordeel van deze strategie is dat de waarde wordt toegekend aan het hoofddomein. Een incoming link voor domein.com/fr geldt voor volledig domein.com. Dat is bij de vorige methode niet het geval. Een mogelijk nadeel is dat je bedrijf een ‘anoniemere’ uitstraling krijgt en mensen eerder geneigd zijn landspecifieke extensies te gebruiken als ze je URL rechtstreeks intikken.
Een nieuwe website laten maken volgens de regels van de SEO-kunst?
Onze ervaren accountmanagers, designers, developers en copywriters laten jouw website hoog scoren in Google en helpen de juiste domeinnaam te kiezen.