menu sluiten

blog.

Alle ins en outs van Google Search Console

Google Search Console. Je hebt gegarandeerd al eens gehoord over deze tovertool van Google. Maar wat is Google Search Console precies? Hoe ga je ermee aan de slag? Voor wie is het bedoeld? En hoe kan het jou helpen om je online prestaties de hoogte in te stuwen? Wij hebben een pasklaar antwoord op al je vragen.

Wat is Google Search Console en hoe werkt het?

Google Search Console is een gratis service van Google die toont hoe Google je website percipieert en indexeert. De handige tools en rapporten bieden je een nauwkeurig inzicht in de prestatie van je website en stellen je in staat problemen vroegtijdig op te lossen en je website doorlopend te optimaliseren. Zo zal je site steeds meer opvallen en een hogere positie bemachtigen tussen de zoekresultaten van Google. Klinkt goed? Let’s get started!

Hoe kan je Google Search Console instellen?

Je kan Google Search Console instellen of installeren in slechts een paar stappen:

  • Surf naar deze link.
  • Log in met je Google account of maak een account aan indien dit nog niet gebeurd is.
  • Voeg je website URL of website property toe aan je Google Search account. Let erop dat de URL correct is.
  • Voer een verificatie uit om aan te tonen dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van de website.
  • Na enkele dagen verschijnen er gegevens en resultaten in je account.

Voor wie is Google Search Console aan te raden?

Google Search Console is een must voor iedereen die een website bezit en zijn online vindbaarheid wil verbeteren. Zowel voor SEO-experten, marketeers, sitebeheerders, webdevelopers als ondernemers. Zo kunnen SEO-specialisten en marketeers bijvoorbeeld eenvoudiger het websiteverkeer analyseren, de online positie van de website bijsturen of technische beslissingen nemen met kennis van zaken. Anderzijds kunnen sitebeheerders en webontwikkelaars sneller server-, beveiligings- of opmaakproblemen uit de website filteren. Maar ook bedrijfsleiders hebben er baat bij om de basics van Google Search Console onder de knie te hebben.

Wat zijn de voordelen van Google Search Console?

Google Search Console biedt je een unieke en gedetailleerde inkijk in de crawl-, index-, weergave- en andere gegevens van je webpagina’s en wijst op problemen die zich voordoen. De verschillende tools en rapporten zijn van onschatbare waarde om je online prestaties te analyseren en te optimaliseren op diverse vlakken:

Met de zoekanalyse kan je bestuderen via welke zoekopdrachten of zoekwoorden klanten op je website terecht zijn gekomen. Je kan bovendien een blik werpen op het aantal vertoningen en klikken, de doorklikratio (‘Click Through Rate’ of CTR) en de positie van deze zoekwoorden. Zo kan je je content beter afstemmen op het zoekgedrag van je doelpubliek. Daarnaast zie je ook welke backlinks je reeds hebt verzameld, i.e. welke sites linken naar jouw website.

Via Google Search Console kan je zien of jouw webpagina’s geïndexeerd zijn. Door je indexdekking te bekijken, verzeker je dat Google de meest recente versie van je website weergeeft. Je kan bovendien een nieuwe indexering aanvragen wanneer je je content vernieuwt en indexeringsproblemen snel en efficiënt verhelpen.

Via het rapport ‘Mobiel gebruiksgemak’ kan je zien welke webpagina’s verbeterd moeten worden met het oog op gebruiksvriendelijkheid. Zo garandeer je dat jouw website makkelijk en vlot geraadpleegd kan worden via smartphone.

Worden je AMP-pagina’s of ‘Accelerated Mobile Pages’ niet weergegeven in de zoekresultaten van Google? Dankzij het AMP-statusrapport kan je alle fouten meteen wegwerken.

Merkt Google dat er een probleem is met je website? Heb je te maken met hacking, crawlfouten of geblokkeerde URL’s? Of heb je zelf een richtlijn van Google overtreden? Dan ontvang je meteen een melding van Google met waarschuwingen of tips.

Je online prestaties verbeteren met Google Search Console?

The Website Company heeft een grondige kennis van deze tool en creëert websites, webteksten en webshops op maat die Google omverblazen.

LET’S MEET!

Share us: