menu sluiten

blog.

One page websites, doen of niet?

One page websites, het is bijna een hype te noemen momenteel. Websites die je alle informatie aanbieden op één enkele pagina. Momenteel zijn dergelijke websites immens populair, maar wat betekent dit voor je vindbaarheid in Google? Kan de manier waarop je website is opgebouwd een invloed hebben op je ranking? Is een one pager the way to go of is een goeie ouwe multi page website nog altijd beter voor zoekmachine optimalisatie? We overlopen de voor-en nadelen van one page websites.

+ One page websites zijn ideaal voor mobiele toestellen

We hoeven het waarschijnlijk niet nogmaals te vermelden, maar we doen het toch: De meerderheid van online zoekopdrachten gebeurt vandaag de dag op mobiele toestellen.

Op mobiel is het voordelig om een single page website te hebben. Het is namelijk niet altijd evident om doorheen een multi page website te navigeren op een mobiel toestel, vooral op de iets kleinere schermen. Je ondervindt namelijk al snel moeilijkheden door het zogenaamde fat finger syndrome: Dat je bijvoorbeeld van de ene pagina naar de andere wil, maar de verkeerde button hebt aangetikt.

One pagers bieden een antwoord op het fat finger probleem omdat ze alle informatie op één scherm tonen zonder de noodzaak om te navigeren naar andere pagina’s.

Daarnaast zullen one page websites ook een stuk sneller laden op mobiele toestellen. Dit is op vlak van zoekmachine optimalisatie én ook gebruiksvriendelijkheid zeker een voordeel. Bezoekers van je mobiele site hebben namelijk niet het geduld om meerdere seconden te wachten tot de content verschijnt en haken als gevolg snel terug af.

+ Bij one page websites beslis jij hoe een bezoeker je website ervaart

Eén van de nadelen van multi page websites is dat bezoekers de touwtjes zelf in handen hebben. Ze beslissen welke pagina’s ze bezoeken en in welke volgorde. Dit is niet altijd nadelig uiteraard, maar het kan wel problematisch worden als de weg die bezoekers afleggen niet diegene is die jij voor ogen had. Dit kan namelijk de weg zijn die niet  of nauwelijks resulteert in conversie.

Bij single page websites beslis jij als eigenaar hoe een bezoeker je website ervaart. Jij bepaalt welke content de bezoeker krijgt voorgeschoteld en vooral in welke volgorde.

Dat jij de touwtjes in handen hebt kan superhandig zijn omdat je de bezoeker als het ware begeleidt doorheen een aanzienlijk deel van de conversion funnel.

Het brengt echter ook enkele aandachtspunten met zich mee. Het is namelijk zo dat vooraleer er conversie kan plaatsvinden de bezoeker vaak het einde van de pagina moet bereiken. Wanneer tussen het begin en het einde van de pagina dus informatie wordt weergegeven die van weinig belang is kan de bezoeker de interesse snel verliezen en dus vroegtijdig afhaken. Wees dus zeker dat elk stuk content waardevol en doeltreffend is. Houd je publiek geïnteresseerd en aandachtig!

+ Single page websites bouwen makkelijker autoriteit op

Autoriteit op vlak van links kan je website een aanzienlijk voordeel bieden als het op rankings in zoekmachines aankomt. Elke link die je vergaart zal namelijk wijzen naar één en dezelfde pagina, de hoofdpagina. Dit zorgt ervoor dat je sneller een grote hoeveelheid links kunt opbouwen. Je hoeft ze namelijk niet te verdelen over verschillende pagina’s.

Het is moeilijker te ranken voor meerdere zoekwoorden

Niet enkel voordelen bij one page websites. Op vlak van zoekmachine optimalisatie zijn er namelijk enkele heikele punten waar je moeilijk omheen kunt. Logica wil dat one pagers worden opgebouwd rond één enkel concept. Het is niet aan te raden om een resem aan onderwerpen,die eigenlijk amper in dezelfde lijn liggen, te behandelen op één enkele pagina . Dit wil natuurlijk ook zeggen dat de mogelijkheid om te ranken op verschillende zoekwoorden ook wordt beperkt. Op vlak van SEO kan dit natuurlijk wel tellen als probleem.

Multi page websites hebben het voordeel dat ze kunnen ranken voor een hoop zoekwoorden. Elke pagina biedt je namelijk een nieuwe mogelijkheid om de top van Google te bereiken met een ander zoekwoord. Het is dus veel makkelijker om met een specifieke pagina, een specifiek publiek te bereiken met een specifiek zoekwoord.

Voor veel ondernemers is dit de doorslaggevende factor om toch te opteren voor een multi page website. Wie echter voor het welvaren van zijn bedrijf niet afhankelijk is van een goede ranking in Google, hoeft hier geen rekening mee te houden. Wie wel vertrouwt op verkeer via zoekmachines om nieuwe klanten binnen te halen en dus meer verkoop te realiseren uiteraard wel.

Content mist vaak diepgang

Content is voor websites onwaarschijnlijk belangrijk. Het is dus beter om content te creëren en weer te geven die de volledige lading van het onderwerp dekt. Zowel je bezoekers als zoekmachines houden ervan! Hier schieten one page websites vaak tekort. De informatie die wordt weergegeven mist regelmatig diepgang en gaat zelden of nooit echt in detail.

Het is natuurlijk logisch dat het niet evident is om een grote hoeveelheid informatie voor te schotelen als je maar één pagina ter beschikking hebt. Daarom spendeer je ongetwijfeld veel tijd en moeite aan de opbouw en lay-out van de pagina om toch je boodschap zo krachtig mogelijk te laten overkomen.

Het is echter zo dat bezoekers toch vaak teleurgesteld je website verlaten, hoe mooi die ook moge zijn, door een gebrek aan nuttige informatie.

One page of Multi page website?

Of je nu beter kiest voor een one page website of toch beter een multi page hangt grotendeels af van wat je met je website wil bereiken. Is het de bedoeling om nieuwe leads binnen te halen via zoekmachines dan is een one page website niet ideaal. Voor zoekmachine optimalisatie wegen de voordelen van single page namelijk niet op tegen de nadelen.

Het is vooral belangrijk te beginnen vanuit het standpunt van je doelpubliek. Welk soort website zal het best inspelen op hun noden & eisen? Zal een one pager de beste gebruikerservaring bieden, of toch eerder een multi page website? Eens je hier een antwoord op weet, weet je ook een antwoord op de hamvraag van dit artikel.

Share us: