menu sluiten

blog.

Online reputation management

Hoewel search engine optimization (SEO) en online reputation management (ORM) voor heel wat mensen twee keer hetzelfde lijkt, zijn ze toch heel verschillend. Ontdek hieronder waarom!

Online reviews

Je online reputatie kan je bedrijf een serieuze boost geven. Aan de andere kant echter, zal een slechte reputatie ook heel wat schade aanrichten. Een online review kan door eender wie geschreven worden, maar toch worden deze door de overgrote meerderheid van internetgebruikers als rechtmatig aanzien. Deze zullen dus ook vaak doorslaggevend zijn bij een aankoopbeslissing.

Tot heden zijn er al heel wat gerenommeerde fora waar ook al reviews over uw bedrijf te vinden kunnen zijn, positief of negatief. Het probleem is echter dat dergelijke reviews ook vaak in volledige anonimiteit kunnen worden geplaatst, wat de waarheidsgetrouwheid ervan toch op een manier schade berokkent.

SEO vs. ORM

Het verschil tussen SEO en ORM is op dit vlak simpel. Bij SEO kan er namelijk voor gezorgd worden dat de negatieve resultaten niet bovenaan verschijnen in de zoekresultaten. Ze worden zo ver mogelijk weggedrukt. Hier spreekt men over reversed SEO. Hier worden dus de beste resultaten eerst gepresenteerd aan een mogelijke klant. Dat wil echter niet zeggen dat de eigenlijke online reputatie beter wordt.

Bij online reputation management daarentegen wordt ervoor gezorgd dat je online reputatie gewoon goed is en nooit negatief wordt aangetast. Zij gaan je bedrijf als geheel onder de loep nemen. Zij gaan eigenlijk nog een stap verder. Er wordt rekening gehouden met tal van bronnen waaruit informatie over een bepaald bedrijf zou kunnen vloeien en ze waken over de goede reputatie van dat welbepaalde bedrijf.

Zaken waarmee ze rekening houden zijn dus naast de zoekresultaten ook review websites of fora, mediaberichtgeving, sociale media en  zo veel meer.

ORM zal dus, in tegenstelling tot SEO, de negatieve reputatie aanpakken voordat er ook maar sprake is van negatieve resultaten. Er wordt gezorgd voor een onderdrukking van negatieve resultaten of zelfs de eliminatie ervan.

SEO en ORM compatibel

SEO en ORM pakken op deze manier dus ongeveer hetzelfde probleem aan, maar doen dit op verschillende manieren. Welk van de twee het meest effectief is hangt van vele factoren af. Let wel op het feit dat SEO en ORM op veel manieren van elkaar verschillen en dus ook compatibel zijn. Rekening houden met beide strategieën kan dus geen kwaad.

Wenst u een positieve online reputatie?
Contacteer ons voor meer informatie!

Share us: