menu sluiten

blog.

Rankbrain voor elke zoekopdracht

Google RankBrain is een zelflerend (machine-learning) systeem dat gebruikt wordt om zoekopdrachten te interpreteren en zoekresultaten te rangschikken. Vorig jaar werd RankBrain gebruikt voor nog minder dan 15% van alle zoekopdrachten. Momenteel is Google zo zeker van zijn stuk dat het telkens gebruikt wordt.

Artificial intelligence

RankBrain is een soort van artificial intelligence (AI), wat wil zeggen dat het systeem kennis kan vergaren door wat het wordt geleerd en door te bouwen op wat het weet en connecties te maken. Echte AI bestaat tot nog toe enkel in science fiction films, maar toch worden de termen AI en machine-learning in dit geval aanzien als synoniemen.

Hummingbird

Hummingbird is het gehele zoekalgoritme van Google. Dus RankBrain maakt in principe deel uit van Hummingbird. Het is dus zo dat RankBrain niet alle zoekopdrachten behandelt (enkel het overkoepelende algoritme doet dit), maar toch veel.

Wat RankBrain kan doen

Google gaat RankBrain gebruiken voor elke zoekopdracht om beter te begrijpen waar die zoekopdracht over gaat. Dit om pagina’s te vinden die niet de exacte woorden hebben van de zoekopdracht. Daarna kan het zijn dat RankBrain invloed heeft op welke resultaten worden weergegeven en in welke volgorde, maar niet altijd.

Stel je voor dat RankBrain een zoekopdracht ziet voor “best flower shop in Los Angeles”. Het zou kunnen begrijpen dat dit gelijkend is aan een andere zoekopdracht die misschien net iets populairder is, zoals bijvoorbeeld “best LA flower shops”. Als dit zo blijkt te zijn kan RankBrain achter de schermen de initiële zoekopdracht gaan vertalen in de tweede. Op die manier kan de meer populaire zoekopdracht worden doorgevoerd en kunnen resultaten beter worden weergegeven.

Het leerproces

Google vertelde dat het patronen kan vinden tussen schijnbaar niet-gelinkte zoekopdrachten om te begrijpen hoe ze eigenlijk gelinkt zijn. Hier kunnen we spreken over het leerproces van RankBrain.

RankBrain en de volgorde op Google

In principe heeft RankBrain dus de volgorde van de resultaten aangepast, maar dit is omdat het gezocht heeft op een andere zoekterm en dus niet omdat het een speciale ranking factor zou hebben gehanteerd die de volgorde aanpast.

Content nog steeds king

Het is dus zonder reden dat veel SEO marketeers even met de handen in het haar zaten door de stijgende kracht van RankBrain. Het belangrijkste is nog steeds om te focussen op goede content! Ook al begrijpen sommige mensen bij Google zelf niet helemaal hoe RankBrain te werk gaat, er is ons verzekerd dat het systeem is ontworpen om goede content te gaan belonen. Focus op SEO is dus zoals altijd nog steeds het meest cruciale punt.

Wilt u een website die goed scoort op SEO-vlak?
Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Share us: