menu sluiten

blog.

Hoe een 404-pagina je SEO beïnvloedt

Je wilt ze niet, maar onvermijdelijk duiken ze toch op: 404-pagina’s. Deze pagina’s geven aan dat de pagina die je hebt opgevraagd niet meer bestaat. Niet erg handig voor de user experience! Bovendien heeft het ook een impact op je SEO-waarde. Als je er een ontdekt, zoek je dus best zo snel mogelijk een oplossing.

De SEO-impact

404-pagina’s zorgen ervoor dat Google denkt dat de pagina niet meer bestaat. Na verloop van tijd verwijdert Google de pagina uit de zoekresultaten. De zoekmachine wil de gebruikerservaring namelijk optimaal houden. Zo gaat de opgebouwde SEO-waarde van die pagina verloren. Daarnaast nemen 404-pagina’s ook onnodig crawlbudget in.

Inbound links (een andere website linkt naar de jouwe) is een van de belangrijkste SEO-metrics. Als er veel links zijn naar een pagina die niet meer bestaat, laat je heel wat kostbare linkwaarde liggen. Vaak wordt voor een pagina met een 404-melding een redirect naar de homepage ingesteld, maar dat is geen goed idee. Je loopt het risico dat Google je homepage als een soft 404 ziet, en het is verre van optimaal voor de user experience.

Hoe spoor je 404-pagina’s op?

Dagelijks op elke link op je website klikken is een vrij inefficiënte oplossing. Gelukkig kan je met behulp van tools gemakkelijk pagina’s met een 404-foutmelding ontdekken. De eenvoudigste methodes zijn met Google Search Console of Google Analytics. Bij het rapport Crawlfouten in Google Search Console vind je alle 404-pagina’s terug.

In Google Analytics kan je met behulp van Aangepaste Rapporten ook een overzicht krijgen van alle pagina’s die een 404-foutmelding triggeren. Door te werken met secundaire dimensies in het rapport kan je zelfs zien hoe de bezoeker op de pagina terechtkwam.

404: make the best of it

Google raadt je aan om een custom-made 404-pagina te voorzien, dus kan je er maar beter meteen het beste van maken. Hier zijn enkele tips.

  • Voeg links toe: Je wil vermijden dat bezoekers wegklikken nadat ze op een foutpagina terechtkomen. Daarom is het aangewezen links op deze pagina te zetten naar andere belangrijke pagina’s van je website. De link naar de homepage mag best prominent aanwezig zijn. Zo kan de bezoeker zijn zoektocht van vooraf aan beginnen.
  • Zorg dat ze er goed uitziet: Een standaard 404-pagina is saai, terwijl ze net ruimte biedt voor creativiteit. Voorzie een leuke afbeelding en deins niet terug voor wat humor. Al mag dat niet ten koste gaan van functionaliteit.
  • Zet de sitemap en een zoekfunctie op deze pagina: een sitemap is niet alleen goed voor je SEO-score, maar is ook handig voor je websitebezoekers. Ze krijgen een duidelijk overzicht en kunnen zo makkelijk navigeren. Een zoekbalk verbetert de gebruikerservaring nog meer.

Een nieuwe website laten bouwen mét kickass 404-pagina?

The Website Company maakt voor jou een straffe website op maat met creatieve insteek.

LET’S DO THIS

Share us: