menu sluiten

blog.

Site builders: “Bouw je eigen website”. Waarom wij geen fan zijn..

Regelmatig worden wij via sociale media geconfronteerd met advertenties die ons een prachtige eigen website beloven voor weinig of geen geld. “Wat een unieke kans!” denken velen en het is inderdaad mogelijk om een mooie website online te zetten via deze weg. Deze site builder applicaties beloven namelijk een drag-and-drop manier van werken die zichzelf uitwijst en die dus iedereen de kans biedt z’n eigen website te bouwen.

Mooi allemaal, maar toch zitten er addertjes onder het gras, of wat had u gedacht? Wij vinden het onze taak als “start-from-scratch”-websitebouwers jou op deze zaken attent te maken. We laten je zien waarom je website (laten) coderen vanaf 0 toch wel een stuk beter is!

Behoud ten allen tijde de controle over jouw website en de hosting

Het grootste probleem met site builders is dat alles dat je hierop creëert ook blijft staan. Je “eigen” pagina’s zijn niet los te koppelen van de applicatie. Je kunt dus niet beslissen om je website te verplaatsen of een andere hosting te kiezen.  De enige manier om dit (relatief) makkelijk te doen is om je hele website te gaan reconstrueren op de nieuwe hosting.

Wanneer je je website zelf codeert (of laat coderen) beslis je voor de volle 100% wat ermee gebeurt.

Wij als webdeveloper laten (uiteraard) ook de volledige eigendomsrechten in handen van onze klant. De klant is namelijk eindeigenaar en moet volledig autonoom kunnen beslissen welke hosting hij/zij prefereert of met welke webdeveloper hij/zij nu of in de toekomst wil samenwerken.

Gratis is niet altijd écht gratis

Je eigen prachtige website volledig gratis? Te mooi om waar te zijn? Zeker! Tenminste als je niet bereid bent om bijvoorbeeld gratis advertenties ten toon te stellen voor de site builder. Als je wel bereid bent dit te doen heb je nog steeds de kans dat je op heel wat beperkingen stoot. Om je eigen URL te gebruiken bijvoorbeeld zal je wel moeten betalen en vaak meer dan normaal. Of voor bepaalde speciale features  wordt ook vaak een bepaalde som aangerekend.

Helemaal op maat zal je website dus zeker niet zijn. Elke functionaliteit die je voor ogen had zal je al helemaal niet kunnen implementeren. En zelfs als je wel bereid bent een “kleine” financiële bijdrage te leveren, zal je nog niet de oneindige mogelijkheden hebben die zelf coderen wel kan bieden.

Je hangt niet vast aan een bepaalde template

Voorgaande brengt ons bijna naadloos bij het volgende aandachtspunt. Doordat je helemaal zelf je website bouwt op site builders hang je ook vast aan templates die de site builder voorziet. Je kunt dus je inspiratie niet de vrije loop laten.

Wanneer je je website laat coderen vanaf nul heb je nagenoeg ongelimiteerde mogelijkheden.

Dit niet enkel op vlak van design, maar ook op vlak van functionaliteiten.

Je minimaliseert dus de mogelijkheid dat jou website te veel gelijkenissen vertoont met een andere. Dit is namelijk vaak het geval omdat bij een site builder vaak wordt gewerkt vanuit eenzelfde template door meerdere personen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je voldoende tijd en moeite investeert om de template te customizen, maar jammer genoeg wordt dit te weinig gedaan. Je wilt toch ook dat je website origineel is? Een website is niet voor niets het online visitekaartje van je bedrijf!

Je eigen code is efficiënter en veiliger

Doordat een “gratis” website enkel mogelijk is met bijvoorbeeld advertenties zal extra code worden toegevoegd om dit mogelijk te maken. Dit maakt onder andere dat de code een stuk minder efficiënt is dan zelf geschreven code. En we weten al langer dat de code best zo simpel en clean mogelijk is.

Daarnaast is zelfgeschreven code ook een stuk veiliger. Het is niet dat het op zich veiliger is dan die van een site builder (het is soms zelfs minder), maar een site builder gebruikt dezelfde beveiliging voor zowat elke website. Dit zorgt ervoor dat ze een zeer gegeerd doelwit zijn voor hackers.

Je eigen code (laten) schrijven is dus gewoon een beter idee

Hoewel je meer tijd, meer moeite (of meer financiële middelen) moet investeren in het (laten) schrijven van je eigen code, zal het uiteindelijk altijd beter zijn. Je bent op geen enkele manier gelimiteerd en bent ook daadwerkelijk  helemaal zelf eigenaar van de website. Bovendien geef je aan bezoekers van je website een professionele en geheel gepersonaliseerde uitstraling en dat is altijd positief!

Share us: