menu sluiten

blog.

De impact van sitespeed op SEO

De maatschappij wordt steeds sneller en het menselijk geduld korter. En Google’s geduld wordt ook steeds korter waardoor een trage website absoluut nefast is voor je SEO-waarde. We leggen hier uit hoe het werkt en vertellen wat wij ondernemen zodat jouw sitespeed optimaal is.

Why does sitespeed matter?

Als je nieuwe website live gaat, zijn de prachtig uitgewerkte visuals en sterk geschreven content niet het eerste waar je bezoekers mee te maken krijgen. Hun browser moet jouw website namelijk eerst laden en als dat te lang duurt, is de verleiding groot om meteen weg te klikken. Het aantal conversies zakt exponentieel per seconde laadtijd terwijl de bounce rate fel stijgt.

Bovendien houdt Google evenmin van trage websites. Een lange laadtijd is vaak het gevolg van inefficiëntie: te veel grote files, slecht verwerkte media of verkeerd geïmplementeerde JavaScript. Hierdoor moet Google meer bandbreedte gebruiken, wat hen meer kost. Websites met een korte laadtijd worden daarom beloond met een hogere SEO-waarde. Google zou zelfs nog een stapje verder gaan met een waarschuwing voor lange laadtijden in Chrome.

Wat doen wij?

Een trage sitespeed is niet noodzakelijk jouw schuld of die van je websitebouwer. Ook je hosting provider speelt een grote rol. Daarom vallen wij steeds terug op Combell, een van de beste hosting providers tout court.

Daarnaast passen we een aantal best practices toe om de sitespeed te optimaliseren:

  • inline CSS zoveel mogelijk vermijden
  • het aantal JavaScript- en CSS-files laag houden
  • ZIP-compressie mogelijk maken
  • browser en website caching gebruiken

En daarna is het testen geblazen. Je weet pas echt hoe het met je sitespeed gesteld is, als je uitgebreid gaat testen. Google Pagespeed is de meest voor de hand liggende tool, maar we gebruiken meerdere tools voor een goed overzicht. We streven altijd naar een bepaalde score en als die niet bereikt wordt, gaan we verder aan de slag zodat je sitespeed op niveau is.

Wil jij ook wel een pijlsnelle website?

Onze web developers doen alles wat ze kunnen om van jouw website een echte snelheidsduivel te maken!

Let’s go!

Share us: