Vacatures met een beknopte jobomschrijving rechtstreeks in Google zelf? Het kan nu met Google for Jobs. Sinds 23 september is deze feature namelijk actief in België. En het is meteen dringen voor een zichtbaar plaatsje. Wat is Google for Jobs precies en hoe zorg je ervoor dat jouw vacature goed wordt gevonden? Hoog tijd voor een grondige analyse van dit nieuwe jobboard van onze beste vriend Google.
Wat is Google for Jobs?
Google for Jobs is een widget op de Google-resultatenpagina en dus geen aparte website. Deze widget staat onder de advertenties maar wel boven de organische resultaten. Je vindt er vacatures van verschillende jobsites, maar ook vacatures van bedrijfswebsites zelf. De vacatures op de website van de werkgever zijn ‘sterker’ dan op vacaturesites.
Als je een zoekopdracht ingeeft waarmee je de indruk wekt dat je op zoek bent naar een job, zal deze widget geactiveerd worden. Je krijgt voorlopig standaard 3 vacatures te zien op basis van je zoekopdracht, maar je kan er nog meer laten uitklappen via een knop. Daarna kan je de query specifieker maken aan de hand van filters. Voor alle duidelijkheid: je kan geen vacatures in Google for Jobs zelf plaatsen. De zoekmachine scrapet vacatures van andere sites.
Structuur, structuur, structuur
Hoe zorg je er nu voor dat jouw vacature goed gevonden worden door Google for Jobs en je dus hoog komt te staan in de resultaten? Eigenlijk gelden hiervoor nagenoeg de gewone SEO-regels. Google heeft graag dat we het zo makkelijk mogelijk maken door middel van een duidelijke structuur. Een sitemap doet al veel. Daarnaast gebruik je best structured data bij vacatures. Structured data is code die je bezoeker niet ziet, maar zoekmachines wel. Google ontwikkelde daarom structured data guidelines voor vacatures.
Het is ook aangewezen om voor elke vacature een nieuwe pagina te gebruiken. Zo kan de zoekmachine makkelijker indexeren en breng je er een duidelijkere structuur in. Zorg er ook voor dat de functietitel niet inhoudsloos is. Accounting ninja bijvoorbeeld klinkt heel catchy, maar daar heeft Google niets aan. Je gebruikt dan beter Senior Accountant: een zoekterm die werkzoekenden daadwerkelijk gebruiken.
Heldere en complete beschrijving
Als je op een vacature in de Google for Jobs-widget klinkt, wordt niet meteen de volledige tekst getoond maar enkel de inleiding. In die inleiding moet je de lezers weten te overtuigen om door te klikken. Hoe vaker er geklikt wordt, hoe hoger je namelijk komt in de rankings. Wees daarom zo volledig mogelijk in de inleiding door alvast de jobinhoud te belichten, de startdatum en locatie mee te geven.
Het is aangeraden op de eigen website niet met een lees meer-knop te werken, waarbij de volledige beschrijving pas openklapt nadat je op deze knop klikt. Dit is namelijk extra lastig voor Google, terwijl je het best zo eenvoudig mogelijk maakt.
Vermeld het salaris
De Vlaming en een exact bedrag op het loon plakken, het blijft een moeilijk huwelijk. Vaak wordt in vacatures aangegeven dat het om een marktconform salaris gaat. Nochtans is het voor Google belangrijk dat je (min of meer) exact invult welk salaris kandidaten mogen verwachten. Dit laat je hoger scoren in de ranking. Bovendien loop je het risico dat, als je geen salaris invult, Google zelf een bereik (bijvoorbeeld €1700 – €2300) invult op basis van gelijkaardige vacatures. Dit kan verkeerde verwachtingen scheppen. Volgens onderzoek zou 20% van de werkzoekenden ook meteen wegklikken als het salaris niet is ingevuld.
Nieuwe website laten maken zodat je vacatures gevonden worden?
De specialisten van The Website Company maken voor jou een nieuwe website op maat met knappe copy volgens de regels van de SEO-kunst.