menu sluiten

blog.

WordPress websites en Accelerated Mobile Pages

Dat de online wereld onderhevig is aan constante verandering hoeven we u niet te vertellen. Kort op de bal spelen is dus ongetwijfeld een must als het aankomt op vindbaarheid in zoekmachines. Nieuwe updates van Google of nieuwe technologieën volgen elkaar telkens sneller op. Alertheid is troef!

De verdere opmars van Accelerated mobile pages

Enige tijd geleden hadden we het in een blogpost over AMP, oftewel Accelerated Mobile Pages. Tot voor kort was er veel over te lezen, maar echt merkbaar was het nog niet. Logisch ook want de wereldwijde implementatie van AMP was dan ook ten vroegste voor het einde van dit jaar.

Daarnaast werd ook nogmaals gehamerd op het feit dat AMP pagina’s geen speciale boost zouden krijgen in de mobiele zoekresultaten. Dit hield velen echter niet tegen om al reeds aan de slag te gaan met het vrij jonge open source initiatief. Het is namelijk geen geheim dat snelheid erg belangrijk is voor een goede ranking, wat dus onrechtstreeks wel een voordeel kan opleveren. Google zal daarnaast ook een AMP versie van een pagina verkiezen boven de standaard versie.

Beschikbare plugins voor WordPress websites

Al vrij snel werden plugins ontwikkeld die AMP pagina’s automatisch genereerden. Een mooi voorbeeld hiervan is de WordPress AMP plugin. Deze plugin genereert automatisch AMP pagina’s voor alle blogberichten op een website. Door simpelweg /amp/ aan je URL toe te voegen kan je de AMPlified versie van de blogpost zien.

Wat echter vaak in het verkeerde keelgat schoot was het feit dat de pagina’s niet handmatig opgemaakt konen worden en dat er geen Analytics tracking mogelijk was. Daarnaast was er ook een terecht bezorgdheid over het probleem van duplicate content. Wanneer er namelijk twee versies zijn van éénzelfde pagina kan Google dit zien als duplicate content en je daarvoor straffen.

Issues en errors stilaan niet meer een probleem

Yoast to the rescue! Yoast is geen onbekende binnen de SEO wereld en was van de meet af aan sterk aanwezig in de discussie rond AMP. Hoewel zij het idee op een manier wel konden smaken, maakten ze zich vooral ook veel zorgen om bovenvermelde issues. Daarom gingen ze zelf aan de slag en creëerden een compatibele plugin die veel van deze problemen van de tafel veegde.

Zo werd een antwoord geboden op het probleem van duplicate content. Het was reeds mogelijk dit probleem op te lossen met behulp van canonical tags, maar de Glue for Yoast SEO & AMP plugin ging het proces automatiseren. No more worries dus!

Verder maakten ze het mogelijk om kleine aanpassingen door te voeren aan het design en voegden ze de mogelijkheid toe om code toe te voegen die Analytics tracking mogelijk maakt. Een extra plugin kon zelfs ook deze Analytics automatiseren.

Alweer een nieuwe technologie

Net nu AMP mooi op weg is om een vaste waarde te zijn binnen de online en vooral mobiele wereld, toont zich alweer een nieuwe technologie. Progressive Web Apps (PWA) zijn websites die je, zoals je zou verwachten, kunt bezoeken in een browser. Het verschil is echter dat ze werken als mobiele apps. Dit kan uiteindelijk de nood aan mobiele apps of ook AMP overbodig maken. Ik herhaal: Alertheid troef!

The Website Company volgt elke ontwikkeling op de voet.
Graag tot uw dienst!

Share us: