menu sluiten

blog.

Zoekwoorden onderzoek voor Dummies

Keyword research of zoekwoorden onderzoek geeft inzicht in de eigenlijke zoektermen van potentiële klanten en is al geruime tijd een vaste waarde binnen zoekmachine optimalisatie.

Dat je het moet doen is vrij logisch en weet zelfs de beginnende SEO’er. Hoe je het echter doet, dat is weer wat anders. Wat volgt is een handig stappenplan!

Stap 1: Lijst relevante onderwerpen op, gebaseerd op wat je over je sector weet.

Het is belangrijk op voorhand goed na te denken over een aantal ruime onderwerpen waarvoor je wil geranked worden. Deze ruime onderwerpen zullen uiteindelijk resulteren in specifiekere zoekwoorden. Maar het is belangrijk eerst de big picture te gaan bekijken en dus een vijf à tiental overkoepelende onderwerpen vast te leggen.

Hier kan het helpen om jezelf in de plaats te stellen van één van je persona’s. Denk na over welke onderwerpen zij gaan opzoeken op het internet en met welke van die onderwerpen je wil geassocieerd worden. Ben je daarnaast ook een frequent blogger, dan weet je waarschijnlijk al wel een aantal onderwerpen, daar je er vaak over schrijft in je blogposts.

Stap 2: Zoek specifieke zoekwoorden bij elk onderwerp

Nu je enkele ruime onderwerpen hebt gedefinieerd die belangrijk zijn voor je bedrijf, moet je voor elk onderwerp enkele specifieke zoekwoorden gaan omschrijven. Denk daarbij vooral aan wat je potentiële klanten zouden intypen in Google om bij dat specifieke onderwerp terecht te komen. Op die manier bekom je een ruime zoekwoordenlijst. Later in het proces zullen we er op toezien deze lijst te vernauwen zodat het ook handig blijft.

Wat je ook kunt doen om zoekwoorden te vinden is gebruik maken van Analytics tools, zoals bijvoorbeeld Google Analytics. Deze tools geven je de mogelijkheid om bijvoorbeeld zoekwoorden te vinden die al worden gelinkt met je website. Op die manier vind je makkelijk zoekwoorden die mensen gebruiken om op je website terecht te komen.

Tot slot is er nog een makkelijke manier om ideeën op te doen. Door op Google enkele zoekwoorden in te typen die je al hebt, kun je enkele gerelateerde zoekopdrachten zien onderaan de pagina. Dit kan handig zijn om nieuwe ideeën op te doen die je anders misschien over het hoofd zou zien. Zie hier een voorbeeld van gerelateerde zoekopdrachten bij de zoekopdracht “ijs”.

Stap 3: Breng long-tail zoekwoorden mee in rekening

Long-tail zoekwoorden is wat men omschrijft als zoekwoorden die 3 of meer woorden bevatten, in tegenstelling tot kortere en algemenere zoekwoorden. Het is belangrijk een gezonde mix van beide in je zoekwoordenlijst te hebben.

Kortere zoekwoorden zullen namelijk veel meer ingetypt worden in een zoekmachine als Google. Dit wil echter ook zeggen dat ze veel competitiever zijn.

Daarbij komt nog dat iemand die zoekt op een long-tail zoekwoord vaker een interessanter target zal zijn. Je weet namelijk beter waarnaar ze werkelijk op zoek zijn en of dit ook daadwerkelijk interessant is voor je bedrijf.

Stap 4: Vergelijk met je concullega’s

Het is niet omdat een bepaald zoekwoord belangrijk is voor een concullega, dit zoekwoord ook belangrijk is voor jou. Toch kan het je bepaalde inzichten geven door te kijken welke zij gebruiken. Je kunt namelijk op deze manier je zoekwoordenlijst aan een soort evaluatie onderwerpen. Zoekwoorden die genegeerd worden door je concullega’s geven je bijvoorbeeld de kans om hier de bovenhand te nemen. Wanneer je dan weer enkele van dezelfde zoekwoorden hebt, is het misschien interessant deze te herzien of te verbeteren.

Hoe begin je hier dan aan? Wel, je kunt bijvoorbeeld zoekwoorden gaan intypen in Google en kijken hoe je concullega’s ranken voor bepaalde zoekwoorden. Wat je echter ook kunt doen is gebruik maken van bepaalde tools, zoals bijvoorbeeld SEMrush.

Stap 5: Gebruik Google Adwords zoekwoordplanner

Nu is het de bedoeling dat je je zoekwoordenlijst gaat vernauwen. Om dit goed te doen zal je gebruik moeten maken van kwantitatieve data. Gelukkig zijn hiervoor ook tools ontworpen zoals bijvoorbeeld de zoekwoordplanner van Google Adwords. Via deze tool kun je bij zoekwoorden kijken welk zoekvolume en verkeer ze genereren. Zoekwoorden die bijvoorbeeld te weinig (of te veel) zoekvolume genereren zullen je uiteindelijk weinig opleveren.

Verder kun je ook Google Trends gebruiken om te zien welke onderwerpen trending zijn en dus de nodige aandacht verdienen.

Klaar! Of toch niet helemaal…

Zo, de zoekwoordenlijst is af en kan je nu helpen beter gevonden te worden in Google en ook door de juiste mensen. Het is echter zeer belangrijk de aandacht hierrond niet te laten verslappen. Plan zeker elke paar maanden een evaluatie in van je zoekwoordenlijst om telkens on top te blijven!

Share us: